Kan ik het veranderen?

De onderstaande film ondersteund op zo’n mooie manier de reden waarom ik – voor nu – heb gekozen om het onderwijs te laten voor wat ze nu is.

Tijdens mijn onlangs afgeronde coachopleiding kwam er iets prachtig simpels aan bod: kiezen voor actie. En het kiezen komt altijd neer op iets dat valt in de volgende categorieën:

(1) Kan ik het veranderen? Zo ja, doe het! Zo nee, ga naar vraag 2:

(2) Kan ik het accepteren? Zo ja, doe het!

(3) Zo nee, ga weg!

Een cliënt kiest altijd voor 1 van deze drie en het coachingstraject concentreert zich vervolgens daarop. NB: het ‘doe het!’ is natuurlijk een versimpelde, komische manier om aan te geven, dat als je voor die optie kiest, dat de coaching gestuurd wordt naar acties die daarbij horen.

Zonder dat ik het wist, had ik de fases zelf doorgemaakt. (1) Kan ik het het onderwijs veranderen? Ik probeerde van alles, in het klein in de klas, soms in het groot door bijvoorbeeld mee te staken, maar te weinig gaf het gewenste resultaat. (2) Kan ik het accepteren? Nee, op een gegeven moment was de ‘balans van geven & nemen’ zo uit balans, dat ik het niet meer kon accepteren. Het gaf me ook simpelweg te veel stress.

Er bleef 1 conclusie over, en dat was: (3) ga weg! Ik besloot te stoppen als juf. Voor nu. Want wie weet, ooit, als ik onderwijs aan kinderen zou kunnen geven op mijn voorwaarden, zodat het de kinderen ondersteund in het leren ontdekken, het stimuleren en cultiveren van hun unieke vermogens, dan zal je weer ‘juf’ op mijn Linkedin-profiel zien staan. Naast Coach, want dat zal ik altijd blijven doen 😉

Check het onderstaande filmpje, zo lief en simpel. Ik vond het via het online magazine ‘De leukste Kinderen’. Ik volg hun ook op Facebook. Ze posten positieve, lieve, fijne en inspirerende berichten. Daar hou ik van!

 

Ben je door het bovenstaande bericht geïnteresseerd geraakt in een gesprek, gewoon om elkaar te leren kennen, vrijblijvend met een bakkie koffie/thee, of misschien wil je wel een gesprek, omdat je voelt dat er iets aan zit te komen, een verandering, in je carrière, of op een ander vlak in je leven? Ik zou het geweldig vinden als je kiest voor een gesprek met mij! Bel of mail dan naar 06-43858822 of csreijntjes@gmail.com.

***

Kleine toevoeging. Ik keek de film net nog een keer en ik realiseerde me dat dat lieve en kwetsbare gebaar van de vader op het eind, voor mij de Ouder Coaching goed uitbeeld, zoals ik het me voorstel. Ouder worden vond ik in veel opzichten zelf een kwetsbare verandering in mijn leven. Niet alleen omdat ik mijn kinderen zo bizar kwetsbaar vind, en ik zo veel van ze hou, waardoor ik extra kwetsbaar ben, maar ook omdat m’n eigen patronen scherper zichtbaar werden in de rol als ouder. Ik merkte dat ik mezelf ook af en toe kwetsbaarder wilde gaan opstellen, om aan m’n kind te laten zien dat hij mag zijn wie hij wil zijn, dat zijn behoeftes er toe doen. Ik weet dat ik een leukere moeder word (of ook gewoon een leuker mens) als ik mezelf – door het schaamtegevoel heen – ook kwetsbaar durf op te stellen en mijn behoeftes durf te uiten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *