Grenzeloze nieuwsgierigheid van ADHD-brein stuwde Leonardo da Vinci tot zijn geniale creativiteit

Kijk, van dat soort berichten word je als AD(H)D’er blij! Neuroloog Marco Catani lichtte vorige week in het vakblad ‘Brain’ een theorie toe dat Leonardo da Vinci zijn grenzeloze nieuwsgierigheid te danken had aan ADHD. Deze nieuwsgierigheid was juist dé stuwende kracht achter zijn geniale creativiteit, zo berichtte Trouw. Het gaf me persoonlijk een goed gevoel.

 

Ik heb zelf namelijk ook ooit het stempel ADD gekregen. Ik heb dus ook zelf ervaren om als ‘anders’ gezien te worden. Maar dat ‘anders’ kan dus ook iets ‘goeds’ zijn, zoals bij Da Vinci. Los van het feit dat het bericht dus mijn eigen zelfvertrouwen liet groeien, is dit soort berichtgeving erg goed bruikbaar in mijn coach- en trainingspraktijk. Als begeleider van mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren, focus ik in de trajecten altijd op de positieve eigenschappen van hun karakter. Bij de start van een coachtraject ligt de focus vaak nog op hetgeen waar ze last van hebben, en hoe sommige eigenschappen hen belemmeren. Maar er is altijd een moment dat ze de andere kant van de medaille leren kennen en dat de focus komt te liggen op het onderzoek naar: hoe kunnen mijn typische karaktereigenschappen me, in plaats van belemmeren, helpen?

Regie in handen

Bij mensen die de AD(H)D als diagnose hebben gekregen, onderzoeken we dus ook hoe de eigenschappen van AD(H)D hen kunnen helpen. Onder het mom van ‘AD(H)D, wat kan je ermee?!’ zoomen we in de loop van het traject meer en meer in op welke van de executieve breinfuncties juist erg goed zijn ontwikkeld. Soms zelfs beter ontwikkeld dan bij anderen, zoals bijvoorbeeld die grenzeloze nieuwsgierigheid en creativiteit bij Da Vinci. Als je deze functies slim inzet, dan neem je de regie in handen en geef je weloverwogen sturing aan je leven, in plaats van dat het leven je overkomt.

ADHD, wat is er de laatste jaren toch veel over geschreven. En wat wordt er veel focus gelegd op hoe lastig het is. Het belichten van de negatieve kanten, daar zijn de nieuwsverschaffers in Nederland jammer genoeg erg goed in. Hoe mooi is het dan, dat er steeds meer tegenreacties komen, zoals de publicatie in ‘Brain’ over de grenzeloze creativiteit van Da Vinci dankzij ADHD. En bijvoorbeeld Susan Magazine, een ADHD-lifestylemagazine, wat een initiatief van een groep vrijwilligers die de noodzaak inzagen om de beeldvorming rondom ADHD positief te veranderen.

ADD, wat kan je ermee?

Eén van deze vrijwilligers is Michaele Pronk-Preuss. Zij is arts, therapeut en ADHD-specialist. Ze geeft vele presentaties door het land over de zogenaamde executieve functies en spijkert leerkrachten en ouders bij via informatieavonden over wat ADHD nou eigenlijk echt is. En ze geeft trainingen aan jongeren onder het label ADD Energy. Door deze training komen jongeren meer in hun kracht te staan. Ik ontmoette haar, omdat ik zelf vragen had over het stempel ADD en tegen hardnekkige patronen opliep. De vraag ‘ADD, wat kan je ermee?!’ spookte al door mijn hoofd, en Michaela’s motto van haar praktijk M3 ‘Van klacht naar je kracht!’ sloot daar perfect op aan. Het was duidelijk dat ik bij haar moest zijn met mijn vragen. De belangrijkste vraag die ik had was: hoe werkt dat AD(H)D-brein van mij dan? En hoe kan het me juist helpen, zowel voor mijn bedrijf en in de opvoeding bij mijn kinderen.

 

In onze gesprekken legde Michaela uit hoe de executieve functies in het brein werken. En dat AD(H)D een vertraagde ontwikkeling is van deze controlefuncties. Ik herhaal: een vertraagde ontwikkeling. Met andere woorden, dit is dus zeker iets wat je kan ontwikkelen. Wat een prettige informatie vond ik dat. Ze legde ook uit dat het fenomeen ‘afgeleid zijn’ – oftewel de A van AD(H)D – slechts één van de vele executieve functies is in het brein. Bij mij waren bijvoorbeeld de executieve functies ‘reflectief vermogen’, ‘flexibiliteit’, ‘creatiedrang’ en ‘associatief en analytisch’ vermogen erg goed ontwikkeld. Wat fijn en helpend waren deze gesprekken.

 

Het heeft bij mij bijgedragen aan het verstevigen van mijn fundament en zelfvertrouwen. Maar ook heeft het mijn visie op mijn manier van coachen en trainen zeer positief bekrachtigd. En daarnaast merkte ik positieve effecten op mijn opvoeding en relaties. Ik kan het iedereen aanraden. Kijk ook voor meer informatie op www.praktijkm3.nl.

 

NB: dit artikel werd deze week geplaatst op vrouw.nieuws.nl. Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel en wat ik voor je kan betekenen om je te begeleiden in een proces dat je doormaakt, dan ben ik bereikbaar op csreijntjes@gmail.com. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Dankbaarheid en compassie

Dankbaarheid en compassie, dankbaarheid en compassie… dankbaarheid en compassie… het wordt m’n nieuwe mantra. Hoe vaak vergeet ik het niet, omdat ik afgeleid word, opgeslokt wordt door de dagelijksheid der dingen! Gelukkig dat deze blogpost me hier vanochtend weer aan herinnerde.

De post komt van Julie Ann Cairns. Ik volg deze dame, omdat die mensen wil uitdagen hun overtuigingen over geld te herzien, en ik vind het boeiend hoe zij dat aanpakt. Ze vertelde over een hersenonderzoek van Dr Amit Sood over geluk. Zijn conclusie was:

“Because of the way your brain works, the pursuit of gratitude and compassion will make you happier than the pursuit of happiness itself.” – Dr Amit Sood.

Daar kan ik wat mee! Geluk is namelijk zoiets subjectiefs, iedereen ervaart het anders. Maar het onderzoek geeft wel de ingrediënten die voor iedereen gelijk zijn, namelijk dankbaarheid en compassie. Wat vervolgens voor jou de elementen zijn waarvoor je dankbaar bent en voor wie je compassie voelt en compassie kan opbrengen, dat is weer helemaal aan jou en voor jou uniek.

Het filmpje, waar de Dr Amit Sood zijn hersenonderzoek op een speelse manier probeert toe te lichten, zie je hieronder. Over het karaktertje Broody the Brain, daar moest ik even om lachen, maar het maakt het zeker wat toegankelijker:

 

Als je meer wil weten, waarom ik juist dit zo belangrijk vind ik mijn coachingspraktijk, bel of mail dan voor een kennismaking. Zou ik erg leuk vinden! 06-43858822 of csreijntjes@gmail.com.

Kan ik het veranderen?

De onderstaande film ondersteund op zo’n mooie manier de reden waarom ik – voor nu – heb gekozen om het onderwijs te laten voor wat ze nu is.

Tijdens mijn onlangs afgeronde coachopleiding kwam er iets prachtig simpels aan bod: kiezen voor actie. En het kiezen komt altijd neer op iets dat valt in de volgende categorieën:

(1) Kan ik het veranderen? Zo ja, doe het! Zo nee, ga naar vraag 2:

(2) Kan ik het accepteren? Zo ja, doe het!

(3) Zo nee, ga weg!

Een cliënt kiest altijd voor 1 van deze drie en het coachingstraject concentreert zich vervolgens daarop. NB: het ‘doe het!’ is natuurlijk een versimpelde, komische manier om aan te geven, dat als je voor die optie kiest, dat de coaching gestuurd wordt naar acties die daarbij horen.

Zonder dat ik het wist, had ik de fases zelf doorgemaakt. (1) Kan ik het het onderwijs veranderen? Ik probeerde van alles, in het klein in de klas, soms in het groot door bijvoorbeeld mee te staken, maar te weinig gaf het gewenste resultaat. (2) Kan ik het accepteren? Nee, op een gegeven moment was de ‘balans van geven & nemen’ zo uit balans, dat ik het niet meer kon accepteren. Het gaf me ook simpelweg te veel stress.

Er bleef 1 conclusie over, en dat was: (3) ga weg! Ik besloot te stoppen als juf. Voor nu. Want wie weet, ooit, als ik onderwijs aan kinderen zou kunnen geven op mijn voorwaarden, zodat het de kinderen ondersteund in het leren ontdekken, het stimuleren en cultiveren van hun unieke vermogens, dan zal je weer ‘juf’ op mijn Linkedin-profiel zien staan. Naast Coach, want dat zal ik altijd blijven doen 😉

Check het onderstaande filmpje, zo lief en simpel. Ik vond het via het online magazine ‘De leukste Kinderen’. Ik volg hun ook op Facebook. Ze posten positieve, lieve, fijne en inspirerende berichten. Daar hou ik van!

 

Ben je door het bovenstaande bericht geïnteresseerd geraakt in een gesprek, gewoon om elkaar te leren kennen, vrijblijvend met een bakkie koffie/thee, of misschien wil je wel een gesprek, omdat je voelt dat er iets aan zit te komen, een verandering, in je carrière, of op een ander vlak in je leven? Ik zou het geweldig vinden als je kiest voor een gesprek met mij! Bel of mail dan naar 06-43858822 of csreijntjes@gmail.com.

***

Kleine toevoeging. Ik keek de film net nog een keer en ik realiseerde me dat dat lieve en kwetsbare gebaar van de vader op het eind, voor mij de Ouder Coaching goed uitbeeld, zoals ik het me voorstel. Ouder worden vond ik in veel opzichten zelf een kwetsbare verandering in mijn leven. Niet alleen omdat ik mijn kinderen zo bizar kwetsbaar vind, en ik zo veel van ze hou, waardoor ik extra kwetsbaar ben, maar ook omdat m’n eigen patronen scherper zichtbaar werden in de rol als ouder. Ik merkte dat ik mezelf ook af en toe kwetsbaarder wilde gaan opstellen, om aan m’n kind te laten zien dat hij mag zijn wie hij wil zijn, dat zijn behoeftes er toe doen. Ik weet dat ik een leukere moeder word (of ook gewoon een leuker mens) als ik mezelf – door het schaamtegevoel heen – ook kwetsbaar durf op te stellen en mijn behoeftes durf te uiten.

 

Start van mijn coachpraktijk

Via een sabbatical, naar een omscholing tot juf, via de realiteit van het Nederlandse schoolsysteem, naar de beslissing mijn eigen Coachpraktijk te starten. Het duurde even, maar hier ben ik. Coach voor mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren. Een coach voor mensen die meer willen leven naar hun waardes.

Onderstaande mini-film geeft me kippenvel! Ik ga zelf ook gewoon genieten van the ride, van de beslissing om te starten met m’n Coachpraktijk. En mocht ik ‘even vergeten’ te genieten van het hier&nu, dan bekijk ik de video weer:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=cZr5hvFMjms

Bron: http://educateinspirechange.org. Op dit platform vind ik vaak posts en video’s, die positief zijn en inspirerend anders dan de maintream media. Ik volg hun Facebookpagina.

Met dit blog wil ik bereiken dat je mij beter leert kennen, zodat je hopelijk denkt: “Leuk mens, die Carolien. Door haar wil ik wel begeleid worden!” Mail of bel graag als je ‘s af wil spreken voor een live en vrijblijvend kennismaking: csreijntjes@gmail.com en 06-43858822. Hopelijk tot snel!