Grenzeloze nieuwsgierigheid van ADHD-brein stuwde Leonardo da Vinci tot zijn geniale creativiteit

Kijk, van dat soort berichten word je als AD(H)D’er blij! Neuroloog Marco Catani lichtte vorige week in het vakblad ‘Brain’ een theorie toe dat Leonardo da Vinci zijn grenzeloze nieuwsgierigheid te danken had aan ADHD. Deze nieuwsgierigheid was juist dé stuwende kracht achter zijn geniale creativiteit, zo berichtte Trouw. Het gaf me persoonlijk een goed gevoel.

 

Ik heb zelf namelijk ook ooit het stempel ADD gekregen. Ik heb dus ook zelf ervaren om als ‘anders’ gezien te worden. Maar dat ‘anders’ kan dus ook iets ‘goeds’ zijn, zoals bij Da Vinci. Los van het feit dat het bericht dus mijn eigen zelfvertrouwen liet groeien, is dit soort berichtgeving erg goed bruikbaar in mijn coach- en trainingspraktijk. Als begeleider van mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren, focus ik in de trajecten altijd op de positieve eigenschappen van hun karakter. Bij de start van een coachtraject ligt de focus vaak nog op hetgeen waar ze last van hebben, en hoe sommige eigenschappen hen belemmeren. Maar er is altijd een moment dat ze de andere kant van de medaille leren kennen en dat de focus komt te liggen op het onderzoek naar: hoe kunnen mijn typische karaktereigenschappen me, in plaats van belemmeren, helpen?

Regie in handen

Bij mensen die de AD(H)D als diagnose hebben gekregen, onderzoeken we dus ook hoe de eigenschappen van AD(H)D hen kunnen helpen. Onder het mom van ‘AD(H)D, wat kan je ermee?!’ zoomen we in de loop van het traject meer en meer in op welke van de executieve breinfuncties juist erg goed zijn ontwikkeld. Soms zelfs beter ontwikkeld dan bij anderen, zoals bijvoorbeeld die grenzeloze nieuwsgierigheid en creativiteit bij Da Vinci. Als je deze functies slim inzet, dan neem je de regie in handen en geef je weloverwogen sturing aan je leven, in plaats van dat het leven je overkomt.

ADHD, wat is er de laatste jaren toch veel over geschreven. En wat wordt er veel focus gelegd op hoe lastig het is. Het belichten van de negatieve kanten, daar zijn de nieuwsverschaffers in Nederland jammer genoeg erg goed in. Hoe mooi is het dan, dat er steeds meer tegenreacties komen, zoals de publicatie in ‘Brain’ over de grenzeloze creativiteit van Da Vinci dankzij ADHD. En bijvoorbeeld Susan Magazine, een ADHD-lifestylemagazine, wat een initiatief van een groep vrijwilligers die de noodzaak inzagen om de beeldvorming rondom ADHD positief te veranderen.

ADD, wat kan je ermee?

Eén van deze vrijwilligers is Michaele Pronk-Preuss. Zij is arts, therapeut en ADHD-specialist. Ze geeft vele presentaties door het land over de zogenaamde executieve functies en spijkert leerkrachten en ouders bij via informatieavonden over wat ADHD nou eigenlijk echt is. En ze geeft trainingen aan jongeren onder het label ADD Energy. Door deze training komen jongeren meer in hun kracht te staan. Ik ontmoette haar, omdat ik zelf vragen had over het stempel ADD en tegen hardnekkige patronen opliep. De vraag ‘ADD, wat kan je ermee?!’ spookte al door mijn hoofd, en Michaela’s motto van haar praktijk M3 ‘Van klacht naar je kracht!’ sloot daar perfect op aan. Het was duidelijk dat ik bij haar moest zijn met mijn vragen. De belangrijkste vraag die ik had was: hoe werkt dat AD(H)D-brein van mij dan? En hoe kan het me juist helpen, zowel voor mijn bedrijf en in de opvoeding bij mijn kinderen.

 

In onze gesprekken legde Michaela uit hoe de executieve functies in het brein werken. En dat AD(H)D een vertraagde ontwikkeling is van deze controlefuncties. Ik herhaal: een vertraagde ontwikkeling. Met andere woorden, dit is dus zeker iets wat je kan ontwikkelen. Wat een prettige informatie vond ik dat. Ze legde ook uit dat het fenomeen ‘afgeleid zijn’ – oftewel de A van AD(H)D – slechts één van de vele executieve functies is in het brein. Bij mij waren bijvoorbeeld de executieve functies ‘reflectief vermogen’, ‘flexibiliteit’, ‘creatiedrang’ en ‘associatief en analytisch’ vermogen erg goed ontwikkeld. Wat fijn en helpend waren deze gesprekken.

 

Het heeft bij mij bijgedragen aan het verstevigen van mijn fundament en zelfvertrouwen. Maar ook heeft het mijn visie op mijn manier van coachen en trainen zeer positief bekrachtigd. En daarnaast merkte ik positieve effecten op mijn opvoeding en relaties. Ik kan het iedereen aanraden. Kijk ook voor meer informatie op www.praktijkm3.nl.

 

NB: dit artikel werd deze week geplaatst op vrouw.nieuws.nl. Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel en wat ik voor je kan betekenen om je te begeleiden in een proces dat je doormaakt, dan ben ik bereikbaar op csreijntjes@gmail.com. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *